Historie

In april 1966 werd Volleybalvereniging DOS “Door Oefening Sterk” opgericht door een aantal enthousiaste volleyballers. Vele jaren is er gespeeld met één dames en één heren team. Er werd getraind in het zaaltje achter de Julianaschool en later aan de Kerkhoflaan. Deze teams speelden ook competitiewedstrijdenin één van de 24 regio’s van Nederland, die van Lelystad t/m Amersfoort.
 
De vereniging groeide gestaag en in de periode 1994 - 1997 was de seniorenafdeling zeer succesvol met drie dames en maar liefst zes heren teams.
 
De “thuis”-wedstrijden werden gespeeld in verschillende sporthallen: De Hokhorst in Renswoude en De Batelaar in Lunteren. Ook kwamen er steeds meer jeugdleden bij de vereniging en zo groeide DOS uit tot boven de 200 leden.
 
In 2004 start ook DOS met het Circulatie Mini Volleybal (het CMV). (Oud-)leden als Gerrie van Veluw-Kelderman en Ester van Leuveren hebben hieraan een grote bijdrage aan geleverd. Nu is deze tak van volleybal niet meer weg te denken bij DOS. Nu is Jouke Otse de drijvende kracht van het DOS mini-volleybal. Samen met hulptrainers geeft ze wekelijks training aan ongeveer 60 mini’s in de leeftijd van 7-12 jaar.
 
Een andere belangrijke pijler binnen DOS is het Beachvolleybal (“Lunteren On The Beach”). Dit toernooi is destijds opgestart door vier enthousiaste dames. Lia Hooijer, Miranda v/d Schouw, Ester van Leuveren en Cilia Drok hebben dit 10 jaar op de vaste locatie van de parkeerplaats bij de Voetbalvereniging georganiseerd. Op vrijdag werd dan een grote vracht zand gestort en zaterdag werd er bij zonnige en warme temperaturen op een hoog niveau gevolleybald. Teams uit de hele regio kwamen met supporters naar Lunteren voor een prachtig spektakel. Helaas waren de kosten van het transport van het zand te hoog geworden en daarom heeft dit toernooi de laatste jaren een nieuwe locatie. Bij Belmont aan de Goorsteeg in Lunteren liggen drie beachvolleybalvelden.
 
Hoogte punten
- Het Nieuwjaarsfeest in 1996 werd gevierd in het oude Westhoffhuis. De toenmalige voorzitter Peter Hoekstra was verkleed en met een mooie “show” incl. de grote contrabas, werd hij de held van de avond.
- Ook het jubileumfeest 25 jaar DOS werd GROOTS door DOS gevierd en wel met allerlei Bbuitenspelletjes op het C-veld van de voetbalvereniging. Afsluitend wederom een feestin de kantine van de voetbalvereniging.
- 2006 eindelijk is de Sporthal “Ut Sporthuus” klaar en DOS gaat: trainen en wedstrijden spelen in deze prachtige Sporthal met 3 velden. Wel werd de contributie verhoogd met €50,00.
 
- In het seizoen 2014-2015 is Dames 1 kampioen in de 2e klasse geworden en promoveerde naar de 1e klasse. Dit was voor het eerst dat een eerste damesteam van DOS mocht uitkomen in de eerste klasse..
 

- Het seizoen 2018/2019 bracht DOS twee sportieve successen. DOS Heren 1 werd kampioen en promoveerde naar de eerste klasse. En ook bij de dames viel er wat te vieren. DOS D2 werd ongeslagen kampioen van de derde klasse.
 
ERELEDEN
- Teus Meerveld
- Wim Donkersteeg
Beiden hebben heel veel jaren Dames recreanten getraind en gecoacht.

JUBILEUM 50 jaar DOS
–In 2016 heeft DOS het 50 jaar jubileummet alle leden gevierd in Ut Sporthuus. De activiteitencommissie had alles uit de kast gehaald en een KLASSE weekend georganiseerd. Het hoogtepunt was vrijdagavond een poging om het record van  overspelentussen twee groepen met een net ertussen te verbreken. Na vele pogingen bleek dit toch iets te moeilijk te zijn. Zaterdag was de ochtend voor de mini’s en tussen de middag een gezamenlijk lunch voor alle leden. ’s Middags een dames wedstrijd: SSS dames 1 (3e divisie Barneveld) - Scylla dames 1 (2e divisie Wageningen); de uitslag: 2-2. De sfeer was ontzettend gezellig. De zaterdagavond was er een groots feest met gezellige muziek. Op naar het volgende jubileum!